EERSTE KISTJES KERSEN GEVEILD VOOR HEARTSAFE TIEL

Vandaag, dinsdag 4 juni 2019, zijn de eerste kistjes Betuwse kersen door kersenteler Aart Blom overhandigd aan Hans Beenakker, burgemeester van Tiel, de fruitstad aan de Waal. Met het in ontvangst nemen van de eerste kersen, gaf hij het officiële startschot voor het nieuwe Betuwse kersenseizoen. De overhandiging vond plaats in Boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen.

Vandaag nam Hans Beenakker, burgemeester van ‘fruitstad’ Tiel het eerste kistje Betuwse kersen in ontvangst in boomgaard d’n Kerkewaerdt, Deze eerste oogst is geteeld door Fruitpartners Blom. Aart Blom was zeer vereerd met de komst van de burgervader van de stad. Burgemeester Beenakker: “Ik vind het een mooie traditie, dus ik blijf dit graag doen. Het zijn immers de lekkerste kersen van het land. Ook het koningspaar was tijdens hun bezoek vorige week erg enthousiast over de Betuwe. Ze waren onder de indruk van alle innovaties van de fruitteelt.” Natuurlijk ontbrak ook Flipje, het Betuwse fruitbaasje, niet. Hij werd dit jaar vergezeld door twee kersenprinsessen: Kimberley van Knijff en Nathalie Teunissen.

Een mooie aftrap van het Betuwse kersenseizoen, die veel belovend is voor de aankomende twee maanden. Aart Blom: “De nachtvorst in de eerste weken van april heeft de kersentelers in de Betuwe slapeloze nachten bezorgd. Ook in mijn boomgaarden was dit het geval, maar achteraf lijkt het allemaal mee te vallen. Het heeft een paar nachten 2 graden gevroren, twee jaar terug was het tot min 6 toen was er wel veel schade”. Aart vervolgt: “Zoals het er nu naar uitziet heeft de nachtvorst weinig tot geen schade aangericht in de Betuwe. Wel zullen de kersen minder in aantal zijn, maar daardoor zullen ze groter en dikker worden. Dat levert mooiere en lekkere kersen op, zo is mijn inschatting. Ik verwacht een goed kersenseizoen.”.

Veiling eerste kistjes Betuwse kersen

Dit jaar werd een oude traditie weer eer aan gedaan, vergelijkbaar met het traditionele eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. De eerste tien kistjes Betuwse kersen werden geveild en gingen naar de hoogste bieder. Het eerste kistje dat de burgemeester in ontvangst nam, werd door hem afgestaan voor de veiling. Wimco Groenendaal van Groda A.G.F. b.v. bracht het hoogste bod uit en kocht dit kistje voor maar liefst €1600,-. De opbrengst van alle kistjes was in totaal €3040,- en dit bedrag gaat naar Stichting HeartSafe Tiel. Zij zorgen voor plaatsing van een AED in Wadenoijen. Het streefbedrag was €1850,-, de kosten voor één AED, maar dat bedrag is ruimschoots overtroffen. “Wij zijn hier ontzettend blij mee”, vertelt penningmeester Bianca Looyschelder-De Weerd nadat ze de cheque in ontvangst heeft genomen. “Het bedrag is boven verwachting en hier kunnen we ontzettend veel mee doen.”


Uitreiking van de eerste Betuwse kersen aan (van links naar rechts): Nathalie Teunissen (kersenprinses), Richard de Bruin (RBT), Aart Blom (kersenteler), Flipje, Hans Beenakker (burgemeester gemeente Tiel) en Kimberly van Knijff (kersenprinses).


Toelichting:Hoogste bieder van eerste kistje Betuwse Kersen met een bedrag van € 1600,-: Wimco Groenendaal van Groda A.G.F. b.v. (midden op de foto), vergezeld door (van links naar rechts): Nathalie Teunissen (kersenprinses), Flipje, Kimberly van Knijff (kersenprinses) en Bianca Looyschelder – De Weerd (St. HeartSafe Tiel).

 

Toelichting: groepsfoto van alle kopers van de eerste kistjes Betuwse Kersen die tezamen een bedrag van € 3040,- inzamelden. Kopers waren Wimco Groenendaal van Groda A.G.F. b.v., Vadrupak B.V.,  Staay Food Group, Lukassen AGF, A.C. van Blijderveen Fruit B.V (2x)., Fruitpartners Blom, Job van Iterson Fruit, Van IJzendoorn Marketing Advies en Jan Timmermans. Vergezeld door Bianca Looyschelder-De Weerd (St. HeartSafe Tiel), kersenprinsessen en Flipje.

Foto’s gemaakt door Iris Spaink