SAMENWERKING OM TIEL HARTVEILIGER TE MAKEN

Een 24-uurs netwerk van voldoende AED’s in de gemeente Tiel. Dat is het gezamenlijke doel van organisatie Just4Safety en Stichting Heartsafe Tiel. Het is belangrijk om je aan te melden als je burgerhulpverlener wilt worden of wanneer je thuis een AED hebt hangen, zo luidt de boodschap.
 
Wat een Automatische Externe Defibrillator (AED) is en waar ze geplaatst worden, dat sijpelt met regelmaat door in berichtgeving. Maar welke soorten zijn er, hoe werken ze, wie mag ze gebruiken en wanneer?
 
,,Het is bijvoorbeeld belangrijk om binnen zes minuten te starten met reanimeren. Tijdige inzet van een AED kan de overlevingskans met meer dan vijftig procent verhogen. Veel mensen weten dat niet eens’’, legt Bianca Looyschelder van Heartsafe Tiel uit, een organisatie die zich hard maakt voor een 24-uurs netwerk van bereikbare AED’s in Tiel. Zij doet dat door fondsenwerving voor de aanschaf van AED’s en buitenkasten en informatievoorziening om burgerhulpverleners te werven.
 
Looyschelder: ,,Wij willen het belang en de beschikbaarheid van AED’s en burgerhulpverleners nog inzichtelijker maken. We hebben momenteel zo’n achttien AED’s in eigen beheer, maar er zijn er veel meer in de gemeente Tiel waarvan we het bestaan niet afweten, omdat ze van particulieren en bedrijven zijn en omdat ze vaak binnenhangen. ”
 
Inmiddels zijn er volgens Looyschelder 85 geïdentificeerd, waarvan er 37 de gehele dag beschikbaar zijn. ,,AED’s zijn vaak slecht of helemaal niet onderhouden of liggen zelfs nog ergens ongebruikt in de kast, nieuw in de doos. Terwijl deze ook een houdbaarheidsdatum hebben en daarom geregistreerd moeten worden”, zegt Looyschelder. Ze roept inwoners op met hen samen te werken. ,,Door de AED’s met hulp van ons, goed te onderhouden en ook beschikbaar te stellen aan buurtgenoten. We willen een goede dekking in de gemeente en met name in de Tielse Hertogenwijk mist dat nog.’’
 
SMS uit de meldkamer
Voor de informatievoorziening en werving van burgerhulpverleners – Tiel heeft er momenteel 126 – wordt samengewerkt met Just4Safety, die trainingen en opleidingen aanbiedt en medische hulpverlening en ondersteuning verzorgt bij evenementen. ,,We willen op informatieavonden laten zien wat het werk inhoudt en wat ze kunnen verwachten, ook vanuit onze eigen ervaring’’, aldus Wilco van Wijk van Just4Safety.
 
Met het inrichten van zes-minuten-zones wil de organisatie zo snel mogelijk goed opgeleide vrijwilligers op locatie krijgen. Wanneer hun inzet gewenst is, krijgen zij bij een reanimatiemelding een sms van de Meldkamer Ambulancezorg, met de locatie en kastcode van de dichtstbijzijnde AED en de locatie van het slachtoffer. ,,Is er geen AED in de buurt, dan moet er gestart worden met reanimeren. Daarom kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken: kun je reanimeren en heb je een reanimatiediploma? Meld je dan aan als burgerhulpverlener op de website Hartslagnu.nl, zodat je in actie kunt komen bij een hartstilstand bij jou in de buurt.’’
 
Realiteit
Los van de theorie weten vrijwilligers volgens Van Wijk vaak niet wat ze in de praktijk kunnen verwachten. ,,We benadrukken dat de realiteit vaak anders is. Dat het kan voorkomen dat je ergens niet naar binnen mag of durft. Het kan gebeuren dat je te laat komt. Wij proberen iets wat als negatief ervaren kan worden om te zetten in iets positiefs, door burgers te laten weten wat er speelt en te vertellen hoe hulpverlening echt in zijn werk gaat.’’
 
(bron: De Gelderlander https://www.gelderlander.nl/rivierenland/samenwerking-om-tiel-hartveiliger-te-maken~a863c237/)